Posiłki

Śniadanie


Tradycyjne angielskie śniadanie nosi nazwę cooked breakfast (śniadanie na gorąco) lub great British breakfast (wielkie brytyjskie śniadanie).  Coraz częściej jako alternatywę angielskiego cooket brekfast proponuje się nam tzw. continental brekfast (śniadanie kontynentalne), czyli sok pomarańczowy oraz tost lub rogalik z dżemem. Po śniadaniu kontynentalnym (inaczej zwanym - europejskim) trudniej doczekać się drugiego angielskiego posiłku, czyli  potrawy w dużym wyborze.
Tradycjyjne angielskie śniadanie składa się z co najmniej kilku potraw smażonych na głębokim tłuszczu bądź pieczonych w piekarniku. W skład posiłku mogą wchodzić: jajka, plastry bekonu,parówki wieprzowe, white pudding bądź black pudding, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty, owsianka, kawa, herbata bądź sok, hash browns, płatki zbożowe z mlekiem.

Lunch 
W Anglii posiłki jada się według dwóch schematów. W obu przypadkach dzień rozpoczyna się śniadaniem około godziny ósmej rano. Rozbieżności dotyczą pory lunchu. Jedni jedzą obfity lunch, a wieczorem, lekką kolację. W drugim przypadku lunch jest lekkim posiłkiem, a obfity dinner jada się między 17:00 a 18:00. Tradycyjnie lunch był zawsze lekkim posiłkiem. Do tej pory podaje się w pubach słynny lunch składający się z chleba, sera i marynowanych warzyw. 

Popołudniowa herbata (Afternoon Tea)
 "Wypełnij czajnik świeżą zimną wodą i wstaw do gotowania. Zalej herbatę bezpośrednio z gotującego się czajnika. Nigdy nie rób herbaty z wody, która była za długo gotowana lub została zagotowana 2 razy. Im woda jest szybciej zagotowana, tym lepiej. Ogrzej dzbanek, wsyp herbatę do dzbanka w odpowiednich proporcjach: 1 łyżeczka herbaty na każdą osobę i dodatkowo 1 łyżeczkę. Wypełnij gotującą się wodą. Przykryj dzbanek i pozwól na odstanie od 5 do 7 minut do naciągnięcia."


W dawnych czasach popołudniowa herbatka pełniła funkcję towarzyskiego spotkania kobiet, w czasie kiedy ich mężowie pracowali. Pani domu trzymała wtedy herbatę zamkniętą i miarkowała ją tak, jakby herbata była niezwykle kosztowna i drogocenna (symbol statusu). Kiedy cena herbaty została zredukowana, popołudniowa hernatka stała się to jednakowo popularna i dla mniej zamożnych, a tradycja picia herbaty rozpowszechniła się. Panie wysyłały zaproszenia do przyjaciół i znajomych,  którzy akurat mogli być w domach "po południu".
Popołudniowa herbata zawsze była serwowana o piątej, stąd powiedzenie "five o`clock tea". Służba przygotowywała wszystko według życzeń swej Pani, po czym służący przynosił na tacy herbatę, kiedy Pani domu zadzwoniła dzwonkiem. Dobry służący nie powinien rzucać się gościom w oczy, lecz jednocześnie musiał być zawsze gotów do powtórnego napełnienia dzbanka. Stół z herbatą nie zmienił się znacznie od ponad 200 lat. Musiał być przykryty pięknym obrusem, dobrze dobranym do serwetek. Ponad to obowiązkowy był chiński serwis do herbaty, łyżeczki, półmisek cytryn, widelczyki oraz wazon kwiatów. Kanapki z usuniętą skórką mogły być podawane z okrągłym plackiem spożywanym na gorąco, z masłem lub konfiturami, ułożone ponad miską z goracą wodą (utrzymywała właściwą temperaturę). Ponadto do herbaty podawano często gorące babeczki jadane z masłem, ciasto i sezonowe owoce. Gospodyni nalewała herbatę. Nikt nie mógł wstać od stołu przed godziną siódmą.
. Herbata pochodzi zazwyczaj z Indii lub Sri Lanki i pita jest z mlekiem oraz cukrem. 

Na najbardziej tradycyjną, angielską, popołudniową herbatę warto się wybrać do najstarszego londyńskiego hotelu Brown's przy Albemarle Street, niedaleko Piccadilly. Hotel ten w 1837 roku założyli państwo Brown, którzy wcześniej służyli u lorda Byrona. Herbata, podawana około trzeciej po południu, kosztuje tu około 17 funtów.
Uwaga! Wybierając się do Brown's Hotel warto pamiętać o stroju wizytowym.


Obiad


Brytyjczycy są także wierni tradycyjnym niedzielnym obiadom, które gromadzą wokół stołu całą rodzinę. Sunday Roast składa się z pieczonej wołowiny, tłuczonych ziemniaków, garści innych gotowanych warzyw oraz mniejszej wersji Yorkshire Pudding. Ostatni element to, pieczone w formie czarek, ciasto z mąki, wody, mleka i jajek. Zwyczaj jedzenia tego wypieku zapoczątkowano zapewne na początku XVIII wieku, a nazwa pojawiła się po raz pierwszy w 1747 roku.

Kolacja
Wieczorem lekką kolację jedzą tylko ci, którzy już w południe spożywają obfity lunch. Kolacja jest w Anglii posiłkiem podawanym na gorąco, poza tym nie ma konkretnych, tradycyjnych potraw, skojarzonych z tym wieczornym posiłkiem.






 Urszula Małecka, „Jedzenie po brytyjsku”    14.05.2013r.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz