Przykłady tradycyjnych potraw


Porridge, czyli owsiankę, jada się na śniadanie. Płatki gotuje się na wodzie i mleku ze szczyptą soli i cukru.

Kippers to wędzone śledzie jadane na śniadanie. Świeże śledzie rozcina się, soli i wędzi nad ogniem.

Łosoś smakuje najlepiej gotowany w całości z dodatkiem wina i warzyw, jego mięso o intensywnej czerwonej barwie powinno przybrać delikatny różowy odcień.
Scotch broth, zupa gotowana na karku baranim lub wołowym z jarzynami i dodatkiem kaszy perłowej.
Venison, czyli dziczyzna, powinna wisieć dziesięć dni nim przystąpi się do peklowania jej w mieszance przypraw, wina oraz octu i upiecze.
Haggis podaje się z rzepą i ziemniakami. Są to podroby owcze gotowane z sadłem, mąką owsianą i przyprawami.
Marmalade, czyli dżem pomarańczowy, po raz pierwszy, na początku XVIII w., przyrządziła żona kupca Jamesa Keillera z Dundee po jego nierozważnym zakupie wielkiego transportu gorzkich pomarańczy z Sewilli. Ponieważ nie był w stanie ich sprzedać, Janet dodała je do robionych konfitur. Szybko rozniosła się wieść o jej smakowitym odkryciu i dziś dżem pomarańczowy gości na stołach całego świata.
Dundee cake to słodki placek pieczony z suszonymi owocami i korzeniami, dekorowany migdałami.
Scottisch oatcakes to cienkie herbatniki z owsianej mąki, które jada się ze słodkimi bądź pikantnymi dodatkami.
Apple pie, czyli jabłecznik.
Baked Fruit, czyli pieczone owoce.
Baked Chocolate Tart, czyli peczona czekoladowa tarta.
Crumble, czyli ciasto z kruszonką z owocami lasu.
Sponge Cake, czyli słodkie jajeczne ciato. 



 Urszula Małecka, „Jedzenie po brytyjsku”, 14.05.2013r.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz