Ciekawostki

 
*Jak wskazują badania, Brytyjczycy konsumują w przeciągu roku 450 tys.ton bekonu, 5, tys. ton kiełbasek i miliony jajek!
*Yorkshire Pudding(pieczone w formie czarek, ciasto z mąki, wody, mleka i jajek) ma nawet własne święto, które obchodzone jest zawsze w pierwszą niedzielę lutego.  
*Anglia zasłynęła również jako królestwo ciasta marchewkowego oblanego jogurtową lub lukrową polewą. Przez niektórych uważana jest za miejsce narodzin muffinów, które są popularnym dodatkiem do śniadań i deserów – mogą występować w formie słodkiej i wytrawnej. 
*Anglicy uwielbiają „pożyczać” dania z innych kuchni narodowych i przerabiać je na swoje. Przykładami są spaghetti z kulkami mięsnymi w sosie pomidorowym (dziwne bolognese), indyjska zupa ”malagatoni” z warzywami, kurczakiem i dużą ilością curry i pasty tikka, kurczak Tikka i Biryani czyli dwa pikantne indyjskie dania typu balti, przyrządzone z kurczaka, wszelkiego typu curry (zielone, wołowe, warzywne) a także meksykańskie chilli con carne bardzo ostro przyprawione. 
* Szkocką whisky, której nazwa pochodzi od celtyckiego usquebaugh, czyli „woda życia”, tradycyjnie produkuje się z jęczmienia, drożdży i wody źródlanej. Potrzeba nieco więcej niż trzech tygodni, by whisky była gotowa. Jednak by dojrzała, trzeba czekać co najmniej trzy lata. Dojrzewa w dębowych beczkach, zwykle wcześniej używanych do sherry. Sztuce mieszania różnych gatunków whisky (blending) dano początek w Edynburgu w latach sześćdziesiątych XIX w.



Autor nieznany, "Kuchnia Brytyjska" 14.05.2013r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz