Zupa z rzeżurzy
Składniki:
-2 ząbki czosnku,
-1 szalotka lub średnia cebula,
-1 seler naciowy,
-1 duży ziemniak,
-1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw,
-200g stiltona,
-250 ml śmietany 18-procentowej,
-pęczek rzeżuchy wodnej (rukwi),
-sól,
-czarny pieprz,
-kilka łyżek kwaśnej gęstej śmietany,
-oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Szalotkę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, a selera i ziemniaka w
drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy
całość do wrzenia i dodajemy pokruszony na kawałki ser. Wlewamy
śmietanę, znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut. Zdejmujemy
garnek z palnika i wrzucamy pokrojoną rzeżuchę wodną. Całość miksujemy,
doprawiamy solą i pieprzem. Każdą porcję zupy dekorujemy 1-2 łyżkami
gęstej kwaśnej śmietany i skrapiamy oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz