Ogólnie o kuchni

Gdyby zapytać przeciętnego turystę z jakim jedzeniem kojarzy mu się Wielka Brytania prawdopodobnie większość odpowiedziała by bez namysłu: fish&chips. I rzeczywiście nie ma chyba nic bardziej brytyjskiego niż gorące, ociekające tłuszczem frytki i ryba, posolone i zalane dla smaku octem winnym. Historia tej prostej potrawy jest wbrew pozorom dość kontrowersyjna. Różne źródła podają różne daty i miejsca jej powstania. Powszechna zgoda panuje jednak co do tego, że pierwsze bary fish&chips powstały już w XIX wieku. W owym czasie smażoną rybę i frytki serwowało się zawinięte... w gazetę. Tradycję tą kultywują na sposób nowoczesny niektóre bary, nakładając fish&chips do specjalnych pudełek z nadrukami.

***

  Kuchnia szkocka jest znacznie mniej popularna niż angielska czy francuska. Bierze się to z faktu, iż wiele osób poznając skład poszczególnych potraw zaczynają czuć pewne obrzydzenie. Jest to kuchnia, która zarazem jest świetna smakowo, ale też potrafi zaszokować doborem składników.
Kuchnia walijska słynie ze słodyczy- wyborne ciasta i ciasteczka są bardzo popularne, można kupić je prawie wszędzie lub przyrządzić samemu...
Kuchnia angielska uznawana jest za stosunkowo ubogą, a nawet niezbyt smaczną. Jej oryginalność wynika zapewne z faktu, że stanowi różnorodną mieszankę wielu rodzimych i kolonialnych tradycji oraz wpływów. 
Kuchnia irlandzka zaś znana jest ze swojego motto "dużo i tłusto"


 Urszula Małecka, „Jedzenie po brytyjsku”, 14.05.2013r.
Autor nieznany, "Kuchnia walijska" 14.05.2013r.
Autor nieznany, "Najsłynniejsze potrawy kuchni szkockiej" 14.05.2013r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz