Ogólnie o kuchni
Gdyby
zapytać przeciętnego turystę z jakim jedzeniem kojarzy mu się Wielka
Brytania prawdopodobnie większość odpowiedziała by bez namysłu:
fish&chips. I rzeczywiście nie ma chyba nic bardziej brytyjskiego
niż gorące, ociekające tłuszczem frytki i ryba, posolone i zalane dla
smaku octem winnym. Historia tej prostej potrawy jest wbrew pozorom dość
kontrowersyjna. Różne źródła podają różne daty i miejsca jej powstania.
Powszechna zgoda panuje jednak co do tego, że pierwsze bary
fish&chips powstały już w XIX wieku. W owym czasie smażoną rybę i
frytki serwowało się zawinięte... w gazetę. Tradycję tą kultywują na
sposób nowoczesny niektóre bary, nakładając
fish&chips do specjalnych pudełek z nadrukami.
***
Kuchnia szkocka jest znacznie mniej popularna niż angielska czy
francuska. Bierze się to z faktu, iż wiele osób poznając skład
poszczególnych potraw zaczynają czuć pewne obrzydzenie. Jest to kuchnia,
która zarazem jest świetna smakowo, ale też potrafi zaszokować doborem
składników.
Kuchnia walijska słynie ze słodyczy- wyborne ciasta i ciasteczka są
bardzo popularne, można kupić je prawie wszędzie lub przyrządzić
samemu...
Kuchnia angielska uznawana jest za stosunkowo ubogą, a nawet niezbyt
smaczną. Jej oryginalność wynika zapewne z faktu, że stanowi różnorodną
mieszankę wielu rodzimych i kolonialnych tradycji oraz wpływów.
Kuchnia irlandzka zaś znana jest ze swojego motto "dużo i tłusto"
Urszula Małecka, „Jedzenie po brytyjsku”, 14.05.2013r.
Autor nieznany, "Kuchnia walijska" 14.05.2013r.Autor nieznany, "Najsłynniejsze potrawy kuchni szkockiej" 14.05.2013r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz