niedziela, 26 maja 2013

Sałatka z boczkiem i jajkiem na ciepło


 Sałatka z boczkiem i jajkiem na ciepło

 

Składniki:

-1 ciabatta,
-plasterki przerośniętego boczku,
-oliwa,
-4 duże jaja,
-gotowa mieszanka sałat,
-sól i pieprz,
-wiórki parmezanu.

Pprzygotowanie:

Odciąć skórkę z pieczywa, porwać miąższ na paski. Ułożyć w brytfannie, przykryć plastrami boczku. Skropić nieco oliwą i wymieszać tak, aby na wierzchu pozostał boczek. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika na 5-6 minut, aż boczek się zrumieni, a chleb będzie chrupiący. Jaja wrzucić do wrzątku i gotować przez 4 minuty i 50 sekund. Mieszankę liści sałaty wsypać do miski. Skropić niewielką ilością oliwy, dodać trochę soku z cytryny, delikatnie wymieszać. Odcedzić ugotowane jajka, przelać zimną wodą i ostrożnie obrać. Do sałaty dorzucić grzanki z boczkiem. Wymieszać, przełożyć na talerze. Na wierzchu każdej porcji położyć jajko, naciąć nożem i otworzyć, aby żółtko wypłynęło na sałatkę. Tuż przed podaniem posypać solą i pieprzem, na wierzch zetrzeć wiórki z parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz