Dorsz w piwie z bekonem i kapustą

Składniki:
-kapusta,
-olej roślinny,
-bekon,
-pół cebuli,
-piwo,
-dorsz.
Przygotowanie:
Blanszować kapustę we wrzątku. Woda z kapustą musi się jedynie
zagotować. Następnie przełożyć kapustę do lodowato zimnej wody i
zostawić przez chwilę. W rondlu rozgrzać kilka sporych łyżek stołowych
zwykłego oleju roślinnego i dodać pokrojony bekon. Mieszać do czasu,
kiedy nabierze złocisto-brązowego koloru. Dodać pół, średniej wielkości
cebuli, następnie kapustę, piwo, wywar z kurczaka (około jednej czwartej
litra) trochę soli, i dusić wszystko przez 5 do 10 minut. 20 minut
przed wstawieniem ryby do piekarnika należy ją posolić. Na patelni
rozpuścić trochę masła i posmarować nim rybę. Dzięki niemu ryba uzyska
złocisto - brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Następnie włożyć do
piekarnika na około 7 minut. Podawać z wcześniej przygotowaną duszoną
kapustą z bekonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz