wtorek, 14 maja 2013

Deser kawowy

Deser Kawowy

 Deser kawowy


Składniki

-600 ml pełnotłustego mleka (niehomogenizowanego),
-2 łyżki kawy instant,
-1 łyżka drobnego cukru,
-1 łyżeczka płynnej podpuszczki lub 10 kropel podpuszczki wegetariańskiej ,
-15 g gorzkiej czekolady (70% kakao), startej,
-2 banany,
-4 łyżki chudej śmietanki,

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 5 min | Gotowanie: 5 min | Czas dodatkowy: 3 godz, chłodzenie
1.Wlać mleko do rondla. Dodać kawę i cukier. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż mleko osiągnie temperaturę 36°C, czyli mniej więcej normalną temperaturę ciała – powinno być lekko ciepłe w dotyku.
2.Przelać ciepłe mleko do miski i zamieszać. Dodać podpuszczkę i zamieszać ponownie. Przelać do 4 pucharków. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1–1½ godziny, aż deser zastygnie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
3.Przed podaniem posypać tartą czekoladą. Pokroić banany na plasterki. Podawać deser z bananami i śmietanką.

Inne propozycje 

 Deser waniliowy. Zamiast kawy dodać do mleka łyżeczkę esencji waniliowej – już po przelaniu go do dzbanka, ale przed dodaniem podpuszczki. Podawać z plasterkami mango. * • Łatwy pudding mleczny. Odlać 6 łyżek z 600 ml pełnotłustego mleka i rozrobić w nich 6 łyżek mąki kukurydzianej. Resztę mleka rozgrzać w rondlu o grubym dnie z dodatkiem 100 g drobnego cukru. Mieszać, aż cukier rozpuści się całkowicie. Wlać nieco gorącego mleka do rozrobionej mąki kukurydzianej, a następnie wlać z powrotem do rondla. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż mleko zagotuje się i zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze minutę. Zestawić z ognia i dodać 2 łyżeczki esencji waniliowej. Zamieszać, przelać do salaterki, przykryć folią plastikową i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki co najmniej na 2 godziny. Podawać pudding z plasterkami bananów lub brzoskwiń, ewentualnie z mieszanymi owocami leśnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz