Deser Kawowy
Składniki
-600 ml pełnotłustego mleka (niehomogenizowanego),
-2 łyżki kawy instant,
-1 łyżka drobnego cukru,
-1 łyżeczka płynnej podpuszczki lub 10 kropel podpuszczki wegetariańskiej ,
-15 g gorzkiej czekolady (70% kakao), startej,
-2 banany,
-4 łyżki chudej śmietanki,
-2 łyżki kawy instant,
-1 łyżka drobnego cukru,
-1 łyżeczka płynnej podpuszczki lub 10 kropel podpuszczki wegetariańskiej ,
-15 g gorzkiej czekolady (70% kakao), startej,
-2 banany,
-4 łyżki chudej śmietanki,
Metoda przygotowania
Przygotowanie: 5 min
| Gotowanie: 5 min
| Czas dodatkowy: 3 godz, chłodzenie
1.Wlać mleko do rondla. Dodać kawę i cukier. Wymieszać i podgrzewać na
małym ogniu, aż mleko osiągnie temperaturę 36°C, czyli mniej więcej
normalną temperaturę ciała – powinno być lekko ciepłe w dotyku.
2.Przelać ciepłe mleko do miski i zamieszać. Dodać podpuszczkę i zamieszać ponownie. Przelać do 4 pucharków. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1–1½ godziny, aż deser zastygnie. Przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 godziny.
3.Przed podaniem posypać tartą czekoladą. Pokroić banany na plasterki. Podawać deser z bananami i śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz