Włożyć herbatę w torebkach do żaroodpornego dzbanka z podziałką i
wlać 330 ml wrzątku. Zamieszać i odstawić na 3-4 minuty, by się
zaparzyła. Wrzucić suszone owoce do miski. Wyjąć torebki z dzbanka i
wycisnąć. Wlać napar do miski z owocami. Przykryć i odstawić
przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Nasmarować dużą keksówkę i
wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przesiać do miski oba gatunki mąki,
proszek do pieczenia i mielone przyprawy korzenne. Dorzucić otręby,
które pozostały na dnie sita. Wsypać cukier i wymieszać.Dodać do mąki owoce razem z płynem i jajko. Lekko wymieszać owoce z
jajkiem, a potem starannie wyrobić z suchymi składnikami. Ciasto powinno
być rzadkie, żeby spływało z łyżki. W razie potrzeby dodać 2-3 łyżeczki
gorącej wody.
Przełożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy i wyrównać. Piec 1¼
godziny, aż bochenek wyrośnie, stwardnieje, popęka na środku i
przyrumieni się. Jeśli będzie się zbytnio rumienić, przykryć luźno folią
aluminiową na ostatnie 20 minut pieczenia.Odstawić ciasto w blasze na 5 minut, żeby przestygło, a potem wyłożyć
na metalową kratkę, by ostygło całkowicie. Chlebek smakuje najlepiej w
dzień lub dwa po upieczeniu. Można go przechowywać do 5 dni w chłodnym
miejscu, w foliowej torebce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz