niedziela, 26 maja 2013

Zupa miętowa

Zupa Miętowa

Składniki:



  • 1 łyżka oliwy z oliwek


  • 25 g masła (1/4 kostki)


  • 1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana


  • 1 ząbek czosnku, obrany i rozdrobniony


  • 750g świeżego zielonego łuskanego groszku (lub mrożonego)


  • 1 szklanka (75g) świerzych liści mięty - zgrubsza posiekanych


  • 1 litr wywaru warzywnego


  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku


  • 75 g świeżo startego parmezanu (opcjonalnie)


  •  

    Sposób przyrządzenia:

    Delikatnie podgrzać olej i masło w dużym rondlu, dodać posiekaną cebulę i gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż cebula będzie miękka, ale nie brązowe. Dodać czosnek i gotować jeszcze 3 minuty.
    Dodać 3/4 grochu i 3/4 mięty, bulion, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
    Zupę zmiksować w blenderze. Przełożyć z powrotem do rondla, doprawić solą i pieprzem, dodać resztę groszku i mięty. Gotować jeszcze przez 5 minut.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz